Nyhedsbrev: EU-Valg, nye FPU’ere og luftens helte på TV

Kære FPU’er.

Maj er kommet og gået, og der har godt nok været meget at se til – både for os her i huset i Valby og helt sikkert også for jer ude i flyene og lufthavnene.

Mens det meste af Danmark har været på forlængede weekendrejser i alle helligdagene i maj, har I endnu en gang løftet jeres ansvar og holdt landet flyvende. Og selvom sommeren kun så småt er på vej, arbejder I allerede i et højt tempo, som fortjener den dybeste respekt. Vi håber, at I på trods af de travle dage har haft tid til at se familie og venner i det gode vejr.

Månedens nyhedsbrev handler om en ny afdeling i FPU og et meget vigtigt valg, som du er med til at afgøre lige om lidt. Vi kigger også nærmere på en kontant fordel, du får som FPU’er, inden vi tænder for TV’et og lader os betage af nogle af luftens største helte.

Til allersidst i nyhedsbrevet kan du læse mere om, hvordan du som FPU’er kan spare penge i hverdagen takket være dit medlemskab.

Rigtig god læselyst.

Byd velkommen til West Atlantic og WAPA

FPU bliver hele tiden større og større. Vi får flere og flere medlemmer, og med det følger heldigvis også engagerede mennesker, der påtager sig den vigtige rolle som tillidsvalgte for deres kollegaer.

Vi har nu mere end 100 tillidsvalgte ildsjæle i FPU, der på alle måder forsvarer dig som ansat. Alle tillidsvalgte i FPU har det samme arbejde som de kollegaer, de repræsenterer, og de spiller en stor rolle i alt fra overenskomstforhandlinger, din arbejdsglæde og samarbejdet med FPU.

Som vi bliver flere medlemmer, får vi også flere afdelinger, og det nyeste skud på FPU-stammen er det svenske fragtselskab West Atlantic, der her i måneden etablerede en ny afdeling i FPU og fik valgt en tillidsrepræsentant.

Den nye afdeling hedder West Atlantic Pilot Association (WAPA), og de har valgt deres kollega Jan Langer som ny tillidsrepræsentant.

West Atlantic flyver primært for FedEx og har også flyvninger for DHL. Selskabet flyver fortrinsvist Boeing 737 men har også flyvninger med Boeing 757. De har en base i Københavns Lufthavn med omkring 20 piloter tilknyttet, der typisk flyver til Liège, Paris og Leipzig og derfra foretager flyvninger af en uge ad gangen.

Du kan læse mere om den nye afdeling i artiklen her fra Fagbladet Luftfart.

FPU vil gerne sige mange tak til Jan for at være med til at stable afdelingen på benene og for at påtage sig rollen som TR. Og varmt velkommen til fællesskabet til alle i WAPA!

Medlem af Europaparlamentet Marianne Vind og Næstformand i FPU Anders Mark Jensen.

Om lidt skal du i stemmeboksen

Det er nok ikke gået hen over hovedet på dig, men allerede om små to uger (søndag den 9. juni), skal du en tur i stemmeboksen, hvis du er europæisk statsborger. Der er nemlig valg til EU-Parlamentet i Bruxelles, og selvom det til tider kan føles som om, at EU og Bruxelles ligger langt væk fra hverdagen, så har det kommende valg stor betydning for dig i luftfart.

Rigtig meget af lovgivningen, som alle os i luftfart er underlagt, stammer nemlig fra Bruxelles og ikke fra Christiansborg. Det betyder, at FPU som faglig organisation og alle os flyvende skal rette vores opmærksomhed mod EU-Parlamentet, hvis vi for alvor vil rykke ved rammerne for dit arbejde. Det er blandt andet sådan, vi sikrer, at du kan gå trygt på arbejde, blive retfærdigt behandlet og få en ordentlig løn.

For at sætte fokus på dette, bragte Fagbladet Luftfart tidligere på måneden et interview med EU-Parlamentariker Marianne Vind, der til daglig sidder i EU’s udvalg for beskæftigelse. Interviewet handlede om et nyt EU-forslag, som måske kan åbne en ladeport for billig arbejdskraft i luftfart.

Som med så meget andet EU-stof, kan det være ret kompliceret at forstå alle detaljerne, men artiklen er endnu et glimrende eksempel på, hvordan politikere som Marianne Vind i samarbejde med FPU forsøger at påvirke lovgivningen til det bedre for piloter og kabineansatte. Og det gælder blandt andet vores fælles kamp mod social dumping.

Og netop social dumping kan du læse mere om på Fagbladet, hvor Marianne Vind sammen med næstformand Anders Mark Jensen tidligere har udgivet dette debatindlæg.

FPU håndterer naturligvis de vigtige spørgsmål, der har med EU at gøre, på rigtig mange måder. På vores hjemmeside kan du læse mere om vores generelle indsats mod social dumping, ligesom du kan dykke ned i alle vores internationale relationer med andre fagforeninger og organisationer.

I mellemtiden ønsker FPU alle medlemmer et godt EU-valg.

Ved du ikke, hvad du skal stemme?

Det kan være svært at navigere i EU-politik og de mange partier og grupper, der findes i Bruxelles. For at gøre valget lidt lettere for dig, har blandt andet DR og TV2 lavet specifikke EU-kandidattest for at hjælpe dig på vej. Ved at besvare en række spørgsmål, finder du ud af, hvilken kandidat du på papiret er mest enig med.

Tag DR’s kandidattest her

Foto: DR Presse

TV-guide: Luftens helte langt mod nord

Hvis du nu alligevel finder vej til DR’s kanaler for at tage den store kandidattest op til EU-valget, vil vi meget gerne anbefale noget mere indhold derinde.

Vi er nemlig så heldige, at vi gennem en ny dokumentarserie fra DR får chancen for at følge nogle af de sejeste mennesker i luftfart helt tæt på.

I forrige uge var der premiere på serien De arktiske reddere, der gennem et helt år skildrer hverdagen og de barske forhold for et arktisk redningshold langt mod nord.

Her kommer vi helt tæt på de spektakulære missioner i Search-and-Rescue helikopteren i Kangerlussuaq, og vi lover både naturskønne billeder og helt utrolige scener fra arbejdslivet hos de dygtige HOIST-operatører og piloter i Grønland.

Serien er helt klar værd at anbefale, og især til alle os, der har en forkærlighed for og et kendskab til luftfartsbranchen – uanset hvordan. Og der er rigtig god grund til at blive lidt stolt på vores fags vegne, når man ser, hvordan dygtige og modige folk udfører deres arbejde. Og så er det endnu en gang klart som is: FPU har de sejeste medlemmer!

Gør som mange andre og skift til Lån & Spar Bank

Her til sidst skal vi forbi en glædelig nyhed fra en af vores trofaste samarbejdspartnere.

Det er jo sådan, at du som FPU’er får adgang til en lang række tilbud og fordele, som man kun kan få, hvis man er medlem af den rette fagforening – i dit tilfælde FPU.

Lån & Spar Bank har gennem mange år tilbudt FPU’ere helt særlige priser og tilbud, fordi banken i sidste ende er ejet af alle os, der er medlem af en fagforening som FPU. Og den behandling af kunderne har nu givet Lån & Spar en vejfortjent guldmedalje.

En uafhængig måling har nemlig vurderet, at Lån & Spar Bank har Danmarks mest loyale kunder. Og det kan der jo kun være én god grund til: Hvis man er glad, hvor man er, bliver man.

En hel del af jer er allerede kunder i banken, og derfor har I måske taget del i målingen, men der er plads til endnu flere FPU’ere hos Lån & Spar. Det viser sig som regel, at der er penge at spare, hvis du vælger at skifte til Lån & Spar, når du er medlem af FPU.

Hvis du hopper ind på denne side, kan du læse meget mere om dine fordele ved at skifte til banken, ligesom du finder kontaktinformationerne på vores gode venner derovre.

Med det skal du have tak for at læse med – og rigtig god arbejdslyst!

Del denne artikel fra FPU på:

Læs også