Når man skal på barsel som kabineansat, kan udfordringer med selskab, myndigheder og psyke hurtigt hobe sig op. Udfordringerne går igen hos selskab efter selskab, og mange ansatte har stået alene med papirarbejdet og vigtige deadlines. Derfor har FPU i samarbejde med flere lokale kabineafdelinger oprettet et netværk for alle kabineansatte, der er grounded eller er på barsel. Netværket skal binde de ansatte sammen på tværs af luftfartsselskaber og erfaringer.
Som kommende forældre glæder man sig til at gå på barsel med sit barn. Til en tid med fuldt fokus på den lille og en familie, der bliver større. Desværre oplever en del kabineansatte også, at den samme tid kan være ængstelig og langvarig, da man som gravid kabineansat ofte bliver grounded op til et halvt år før fødslen.
FPU forsøger nu at gøre op med problemet med et nyoprettet barselsnetværk, hvor kommende forældre kan spare med hinanden og få juridisk rådgivning om barselslovgivning og rettigheder som gravid. Barselsnetværket for kabineansatte er stablet på benene af Anders Kyhl, formand for kabinesektionen i FPU og NCUD (Norwegian Cabin Union Denmark), og Tatiana Lyhne-Merrick, næstformand i DCU (DAT Cabin Union).
Tatiana Lyhne-Merrick har siddet på barselsområdet i DCU i fire år, og hun fik idéen til barselsnetværket, da hun gang på gang oplevede kollegaer, som så sig nødsaget til at forlade branchen efter barsel.
Beskeden til Tatiana Lyhne-Merrick lød på alt fra følelsen af ensomhed i den lange periode væk fra arbejdspladsen til manglende overblik over barselslovgivning og bekymringer for at forene familieliv med et job som flyvende.
”Jeg vidste, at der var brug for en forandring i branchen, hvis mine medlemmer skulle have den støtte under og efter barsel, som er nødvendig. Da jeg først fandt ud af, at de samme problemer gentager sig og er velkendte hos de andre kabineforeninger i FPU, gik startskuddet hurtigt til at skabe et fælles barselsnetværk,” siger Tatiana Lyhne-Merrick.
Barselsområdet skal gentænkes
De lokale afdelinger og FPU sætter fokus på barselsperioden i en tid, hvor den nye barselslovgivning efterhånden er fuldt ud implementeret. Hvis barnet er født før den 2. august 2022, er man omfattet af den gamle barselslovgivning, mens man automatisk følger den nye lovgivning, hvis barnet er født efter samme dato.
Skillelinjen mellem lovgivningerne er dog bare én af de faktorer, der kan skabe usikkerhed for en nybagt mor og sætte sit præg på barselsperioden for en kabineansat i dansk luftfart:
”Mange mødre føler sig ensomme og alene i de store overvejelser. De er usikre på, hvordan de kan komme tilbage til en branche, hvor der er en forventning om, at de er omstillingsparate, at de er langt væk hjemmefra med overnatninger og har lange arbejdsdage. Det er udfordringer, som mødrene ikke kan spare om i en almindelig mødregruppe, men som er helt naturlige at vende i et barselsnetværk for flyvende. Her er en helt anden forståelse for hinanden, uanset hvilket selskab man er ansat ved,” siger Tatiana Lyhne-Merrick.
Ifølge Tatiana Lyhne-Merrick har det været tabubelagt at tale om de udfordringer, man som kabineansat kan opleve i forbindelse med barsel. Der har manglet fokus på emnet, og der er stadigvæk unødigt mange kabineansatte, der slås med de samme problemer:
”Det blev særligt tydeligt for mig, da jeg selv blev gravid, og mine gode kollegaer velment spurgte, om jeg kom retur og ikke hvornår. Her startede min motivation for at skabe en forandring og for at gentænke barselsområdet. For at gøre det, så mener jeg, at det er vigtigt, at vi omfavner udfordringerne, og det er lige netop dét, som netværket kan bidrage til.”
Et netværk uden uniformsfarver
Som noget helt særligt er det nye barselsnetværk et oplagt samlingspunkt for alle kabinemedlemmer i FPU, der enten er gravide, skal på barsel eller er ved at vende tilbage til arbejdet. For selvom overenskomster og lokalaftaler kan adskille de specifikke vilkår omkring barsel, er de lavpraktiske og psykiske udfordringer for den enkelte de samme uanset farven på uniformen eller forkortelsen på lokalafdelingen.
Tatiana Lyhne-Merrick håber, at netværket giver de ansatte i kabinen lysten til at vende tilbage til luftfart. Arbejdsliv og familieliv kan nemlig godt hænge sammen, når man har styr på rettighederne og får den nødvendige hjælp:
”De kabineansatte skal mærke, at de er en del af et større fællesskab via en kombination af juridisk støtte, vejledning og støtte fra FPU og andre på barsel. Jeg håber og tror, at dette kan få flere kabineansatte til at vende tilbage til deres arbejde efter barselstiden, og at det kan give den enkelte en større tilknytning til både lokalafdeling, FPU og arbejdsplads,” siger Tatiana Lyhne-Merrick.
Har du lyst til at være en del af barselsnetværket? Hold øje med kommende arrangementer her.