Nyhedsbrev: Få svar hos FPU

Kære FPU’er.

Sommerprogrammerne er skudt i gang derude, og vi kigger så småt ind i de rigtig travle tider i vores branche. Det betyder også, at I skal huske at passe på jer selv. At det er sundt at stille spørgsmål og søge svar, når der er fuld fart på og brug for hjælp.

Og derfor kredser månedens nyhedsbrev om svar og spørgsmål. Om der kommer storkonflikt eller ej, om hvordan vi kan hjælpe hinanden, og om hvad der egentlig sker med akutlægehelikopterne i Danmark. 

Læs med her og få svarene. 

Det sidste spørgsmål fra OK23

Får vi storkonflikt i Danmark?

Det spørgsmål har hængt som en sort sky over det meste af landet, siden Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Industri indledte forhandlingerne tilbage i januar. FPU og de berørte afdelinger har siden da fået vores aftaler på plads, og nu er vi altså kommet til det. Medlemmerne skal bestemme og stemme enten ja eller nej til deres overenskomstfornyelser. 

Men betyder det overhovedet noget for dig? I første omgang kun hvis du er ansat i CityJet, West Atlantic eller SUNAIR, der alle følger en såkaldt 1. marts-overenskomst. For alle andre har forhandlingerne en indirekte betydning, fordi netop de her aftaler i en vis grad præger rammerne for alle forhandlinger i den næste tid.  

OK23 har selvfølgelig også den konkrete betydning, at et nej ved den landsdækkende afstemning vil sende Danmark ud i en storkonflikt. Og det ville vi utvivlsomt kunne mærke ude i virkeligheden. Men kommer det til at ske? 

Det tyder ikke på det. FPU og resten af FH anbefaler alle medlemmer at stemme ja til overenskomstfornyelserne. Men vi har først det endelige svar den 12. april, hvor resultatet af afstemningen forventes at blive præsenteret. 

Alle FPU’ere, der skal stemme, har fået direkte besked. Hvis du er en af dem: Husk nu at få det gjort, så vi kan få så høj en stemmeprocent som muligt. 

Sagsbehandler Mikael Kristensen underviste på TR-kurset den 22. marts.

FPU set indefra

Selvom OK23-forhandlingerne har fyldt meget og betydet, at vi har tilbragt mange timer hos Dansk Industri, har huset i Valby boblet af liv. Der har været kurser på stribe for medlemmer og tillidsrepræsentanter, ligesom vi har haft besøg af mange afdelinger til generalforsamlinger. 

I midten af måneden var hovedbestyrelsen samlet for første gang i år, og der var en lang spiseseddel med emner på menuen. Som altid var det en oplagt og diskussionslysten hovedbestyrelse, der blandt andet drøftede de politiske prioriteringer og det kommende kursuskatalog. Netop kursuskataloget hører du mere om meget snart, men for nu kan du være tryg ved, at de overordnede linjer for FPU er på plads. 

Vi afholdt også årets første introduktionskursus for de nyere tillidsrepræsentanter i FPU. Mere end 20 tillidsrepræsentanter fik undervisning i Fagbevægelsens og FPUs historie og virke, mens vores faglige enhed gik i dybden med det fagretlige system og funktionærloven. Med til kurset var også sagsbehandler Mikael Kristensen og socialrådgiver Lone Kaczmarek, der begge er tilknyttet FPU – og som altid står til rådighed for vores medlemmer.   

Og hvorfor så alle de kurser? For at hjælpe dig. 

Tillidsrepræsentanten spiller en afgørende rolle for, at FPU fungerer og lever op sit ansvar. Tillidsrepræsentanten er din lokale ekspert, som du altid har lige ved hånden. De har det samme arbejde som dig og forstår din hverdag bedre end nogen andre. Og desto bedre rustet, de er, desto bedre hjælp får du. 

Forbundssekretær i FPU Kasper Svendsen (tv), Søren Lindqvist Westerdahl (mf) og Kukka Lindqvist Westerdahl (th) fra Spørg Piloten.

Luftfartens store og små spørgsmål

Som noget helt særligt løftede vi i går sløret for et nyt samarbejde. FPU er gået sammen med informationssiden Spørg Piloten for at komme nogle af de store udfordringer i luftfart til livs. 

Du kender måske Spørg Piloten som den hjemmeside, der gennem mange år har besvaret alverdens spørgsmål om livet i luftfart. Både om det seriøse og det kuriøse. Alle spørgsmål og svar er gratis at dykke ned i på www.spoerg-piloten.dk, hvor du også kan tilmelde dig personlig coaching eller kurser. 

Som medlem af FPU får du nu 30 procent i rabat, hvis du falder for et kursus. Der er relevante emner til ledige piloter, nyuddannede og erfarne, der måske søger et godt råd eller to til karrieren. Hos FPU tilbyder vi naturligvis lignende vejledning helt gratis, men Spørg Piloten kan måske bidrage med lige det take på din personlige situation, som du har manglet. 

Som organisation forsøger vi hele tiden at finde indflydelse og fælles fodslag i alle grene af luftfart. Vores samarbejde med Spørg Piloten kommer derfor helt naturligt, når man tænker på rækkevidden og kvalifikationerne hos folkene bag sitet. Vi håber, at endnu flere medlemmer vil benytte sig af kurserne med de nye skarpe priser for at få svar og hjælp. 

Helikopter-klager i rundgang

Fagbladet Luftfart kan du som altid finde svar om branchen og FPUs indsatser. I marts måned har vi blandt andet skrevet om det rodede efterspil, som udbuddet af de danske akutlægehelikoptere har kastet af sig. Det er et kompliceret forløb, så hold godt fast: 

I januar vandt selskabet Norsk Luftambulanse driften af akutlægehelikoptere i Danmark. Sådan en opgave er nemlig noget, man som selskab byder ind på i offentlige udbudsrunder. Myndighederne tager så stilling til de indkomne tilbud og vælger den bedste løsning efter både kvalitet og pris. Norsk Luftambulanse løfter i forvejen opgaven den dag i dag, og deres medarbejdere arbejder alle på en FPU-overenskomst. Hos FPU var vi derfor glade for at se, at Danske Regioner endnu en gang havde betroet opgaven til Norsk Luftambulanse. 

Siden da er der dog kommet grus i maskineriet. De andre selskaber i udbuddet har klaget over afgørelsen, og det har nu fået Klagenævnet for Udbud til at kigge på sagen. I dag fastholder kun et fransk selskab sin klage, og hos FPU appellerer vi til, at der snart kommer afklaring på situationen og ro til helikopterpiloterne. Opgaven er simpelthen for vigtig til, at sådan et udbud kan sande hen i klagesager og langtrukne afgørelser. 

Læs mere om helikopter-karrusellen på Fagbladet og gør det bare til en vane at tjekke sitet et par gange om ugen. Her får du helt gratis seneste nyt om din branche – og måske et svar, du ikke vidste, du manglede.

Del denne artikel fra FPU på:

Læs også