Barselsnetværk for kabineansatte bygger bro mellem arbejdsgiver og fagforening

Et nyt barselsnetværk hos FPU skal binde kabineansatte sammen på tværs af selskaber og hjælpe til, at alle vender ordentligt tilbage til arbejdet efter barslen. ”Et tiltrængt tilbud, som mange kan få glæde af,” fortæller en af de kabineansatte på barsel.

”Er jeg stadigvæk god nok til mit arbejde?”

”Mon de har glemt mig derinde?”

”Hvordan får jeg familieliv og arbejdsliv til at hænge sammen som flyvende?”

Spørgsmål som disse plager alt for mange kabineansatte, når de bliver grounded eller er på barsel. Pludselig føles lufthavnen og galleyet rigtig langt væk, og det samme er kollegaerne, fællesskabet og den varierende hverdag i luftfart. For gravide kabineansatte er perioden væk fra arbejdsmarkedet særligt lang, da mange bliver grounded omkring et halvt år tidligere end andre lønmodtagere.

FPU har i samarbejde med lokale tillidsrepræsentanter lanceret et barselsnetværk for kabineansatte, så der kan blive taget hånd om udfordringerne for gravide og kommende forældre i den lange periode på jorden og i tiden efter barslen. Ambitionen er, at alle kabineansatte skal ønske at vende tilbage til luftfart, og at tiden hjemme på barsel bliver så bekymringsfri og spændende som muligt.

I januar mødtes barselsnetværket for første gang for at samle byggeklodserne til et succesfuldt fællesskab. Rammerne for netværket skulle finslibes, så alle medlemmer i FPUs kabinesektion kan finde værdi i fællesskabet. Med til første møde var Cecilie Arnfeldt Hoff fra Norwegian, der deltog for at holde liv i forbindelsen mellem barsel og arbejde:

”Jeg var oprigtig glad for at se et arbejdsrelateret arrangement henvendt til mig på barsel. Man bliver ofte glemt, og der hersker den her idé om, at man sejler i sin egen sø, når man er på barsel. Det her netværk kan skabe en bro fra mig til min arbejdsgiver gennem min fagforening, og det har jeg manglet,” siger Cecilie Arnfeldt Hoff, der havde sin datter Chloe på 10 måneder med til mødet.

Chloe er Cecilies andet barn, og den 36-årige kabineansatte kan derfor sammenligne sine to perioder på barsel:

”Under min første barsel var der ikke noget fællesskab til alle os på barsel, og det betød, at man hverken blev set eller hørt. Men det gør jeg nu. Jeg føler, at jeg stadig er en del af arbejdsmarkedet, selvom jeg har fået et barn. Havde netværket fandtes dengang, havde jeg helt sikkert brugt det,” siger Cecilie Arnfeldt Hoff.

Barselsnetværk hos FPU, Danmarks største fagforening for piloter og kabineansatte.
Cecilie Arnfeldt Hoff og Chloe (til venstre) til første møde i barselsnetværket hos FPU.

”Den største fan af netværket”

Hvordan barselsnetværket i FPU udvikler sig, er helt op til medlemmerne, der deltager. Man bringer selv emner eller ønsker til bordet. Det første arrangement handlede primært om barselslovgivning, rettigheder og sparring på tværs af selskaber. Og det var lige, hvad Cecilie Arnfeldt Hoff havde søgt:

”Mødet gik over al forventning. Jeg følte mig velkommen og tilpas, selvom jeg havde min baby med. Det var rart at møde andre flyvende uden for lufthavnen og få et kollegialt netværk på tværs af selskaber. Det er med til at rive mure ned mellem ansatte i konkurrerende selskaber, så os ansatte i stedet får gavn af hinanden.”

Som mor til to har Cecilie Arnfeldt Hoff en personlig erfaring med barsel, som hun gerne vil give videre til førstegangsforældre. På den måde håber hun, at andre kan få den bedst mulige barselstid:

”Det gør mig glad, at jeg kan bidrage med de erfaringer, jeg nu engang har gjort. Netværket er som en slags mødregruppe, hvor alle bare forstår hinandens hverdag. Jeg håber, at netværket kan udvikle sig til, at vi sammen kan drøfte og hjælpe hinanden. På den måde bliver det lettere og bedre at vende tilbage til arbejdsmarkedet, og derfor er jeg den største fan af netværket.”

Vil du vide mere om barselsnetværket? Meld dig ind i netværkets Facebookgruppe.

Et skridt på vejen tilbage

Arrangementerne i barselsnetværket vil følge forskellige programmer med relevante oplægsholdere, erfaringskilder og inspirerende personligheder fra luftfart. For det enkelte FPU-medlem som Cecilie Arnfeldt Hoff skal netværket blandt andet tænde lysten til at vende tilbage til arbejdet og give den fornødne viden om rettigheder og barselslovgivning.

”Alene det at dukke op til et arrangement som dette tog toppen af den frygt, jeg har haft for at vende tilbage til arbejdet. Man bliver lidt rusten, når man går derhjemme, men netværket her giver mod på mere. Det er allerede nu blevet nemmere at sende en mail til eksempelvis FPU eller Norwegian, hvis jeg sidder med spørgsmål. Og det ville jeg ikke have gjort før. Det har givet mig en tryghed og en viden om, hvad jeg kan kræve af min arbejdsplads. Og den ballast havde jeg ikke i min første barsel,” siger Cecilie Arnfeldt Hoff.

Hun ser nu frem til det næste arrangement i netværket, som hun har store forhåbninger til:

”Jeg ønsker mig flere medlemmer og deltagere med babyer. Det er relevant for os alle med mere juridisk information og viden om det at have børn. Også efter barselsperioden. Hvordan skal man forholde sig til det med barns første sygedag, når børnesygdommene hagler ned over den lille i vuggestuen? Hvordan skal man håndtere det uden at have dårlig samvittighed over for sin arbejdsgiver? Det håber jeg at få svar på i netværket.”

Næste arrangement i barselsnetværket er allerede under planlægning. Du kan holde øje med kommende arrangementer lige her.

Del denne artikel fra FPU på:

Læs også