Nyhedsbrev: 2024 er i fuld gang

Kære FPU’er.

Selvom januar traditionelt set ikke er måneden, hvor vi flyver allermest, så mærker du måske også, at året buldrer derudaf.

Vi har selv indledt året med overenskomstforhandlinger, fagretlige sager med besøg i landsretten og et større fokus på den grønne omstilling og fremtidens luftfart.

Vores formand Thilde Waast tog hul på året med en længere nytårshilsen, som du kan finde lige her. Den kan anbefales, hvis du gerne vil høre formandens status på luftfartsbranchen anno 2024.

Der er altså rigeligt at tage fat på, og i dette nyhedsbrev kommer vi blandt meget andet rundt om et kommende medlemsarrangement her i huset, Fagbladet Luftfarts seneste artikelserie og en kontant medlemsfordel for alle FPU’ere.

Rigtig god læselyst.

Er der en fremtid for dansk luftfart?

Dansk luftfart er midt i en rivende udvikling. Som altid, fristes man til at sige.

I øjeblikket handler det meste om den grønne omstilling af vores branche, og hele den debat efterlader forståeligt nok mange ansatte i branchen med en hel masse spørgsmål. For det er svært, kompliceret og ikke altid lige til at forstå, hvad det får af konkrete konsekvenser for dig som flyvende.

For kommer vi til at flyve mindre? Er omstillingen reelt mere afvikling end udvikling, og vil der stadigvæk være brug for piloter og kabineansatte om bare 10 år?

En ting er sikker: Der er mange gæt derude, og der er meget omtale af passagerafgifter og klimamålsætninger.

For at besvare nogle af de spørgsmål, som du måske sidder inde med, inviterer FPU derfor til et medlemsarrangement med professor Thomas Thessen, en såkaldt FPU-Talk.

Thomas Thessen er et af de mennesker i Danmark, der ved allermest om emnet ”Fremtidens luftfart”. Og den viden vil han nu dele med dig – helt gratis.

Arrangementet kommer til at handle om de udfordringer, som vi som flyvende står overfor netop nu. Vi kommer også til at kigge i krystalkuglen og prøve at forudse, hvad der egentlig venter os som branche.

Den grønne omstilling er nemlig i fuld gang, og alle ansatte i dansk luftfart har godt af at vide, hvad der måske – og måske ikke – kommer til at ske.

Det er gratis at deltage for alle FPU-medlemmer, og du kan godt forvente at lære noget nyt. Efter foredraget vil du i hvert fald være klædt bedre på med facts og konkret viden om den grønne omstilling. På den måde er du et skridt nærmere at være forberedt til fremtiden.

Der er et begrænset antal pladser, og foredraget bliver ikke optaget. Derfor bør du booke din plads til vores FPU-Talk allerede nu, så du er sikker på at få en smagsprøve på fremtiden for dansk luftfart.

Anders Fagernæs, VP Sustainability i Norwegian

Norwegian: Det er ikke negativt, at luftfart er i søgelyset

Mens du overvejer, om arrangementet med Thomas Thessen er noget for dig, kan du dykke ned i Fagbladet Luftfarts nyeste artikelserie. Den handler om Grøn Luftfart generelt, og her finder du blandt andet en artikel med Thomas Thessen selv, der netop handler om fremtidens luftfart.

Fagbladet har også talt med Norwegians VP Sustainability, Anders Fagernæs, der mener, at der faktisk er gode ting at hente, når opmærksomheden i tide og utide rettes mod luftfartsbranchen, når det gælder klimaforandringer.

Ifølge Anders Fagernæs kan branchen nemlig bruge opmærksomheden til at omstille sig bedre og mere omfattende.

På den front har vores branche altså mulighederne for endnu engang at være frontløber i samfundet og vise os som den dynamiske og moderne branche, vi altid har været.

Læs hele historien på Fagbladet – og husk at følge med i den kommende tid, når vi deler flere artikler om Grøn luftfart.

Kære pilot: Kan du undvære et par minutter? Vi skulle spørge fra din kollega

Synes du selv, at dit psykiske arbejdsmiljø er sikkert? Og har du tillid til, at du er ordentligt beskyttet af de nuværende regler om mental sundhed og peer support-programmer?

Hvis du har gjort dig bare de mindste tanker i den retning, er dine overvejelser nu guld værd for en pilotkollega i FPU.

Nicolai Laursen arbejder til daglig som styrmand, men ved siden af pilotkarrieren læser Nicolai en master-uddannelse på et universitet i England. Og det er i den forbindelse, at han efterspørger hjælp fra pilotfællesskabet i FPU.

Gennem en spørgeskemaundersøgelse er han ved at kortlægge, hvordan piloter selv betragter rammerne for deres psykiske arbejdsmiljø og mentale sundhed. Og du er nu inviteret til at deltage i undersøgelsen og hjælpe Nicolai med forskningen.

Det er et utrolig vigtigt emne, og hele pilotstanden i både Danmark og udlandet kan få gavn af netop dine erfaringer. Hvis du giver dit besyv med, bidrager du nemlig til at belyse emnet, så du og alle dine kollegaer kan sætte jer mere trygt til rette i cockpittet. Det er nemlig jer, det hele handler om, og det er jeres erfaringer, der kan rykke noget ved lovrammerne.

Det tager ikke mere end 3-5 minutter at besvare spørgeskemaet, men det ville til gengæld gøre en verden til forskel for Nicolai og hans forskning.

Alle piloter med erfaring fra flightdeck kan deltage i undersøgelsen. Det er 100 procent anonymt at deltage. Der er deadline for besvarelser den 22. februar, og du finder linket via knappen herunder:

Få Danmarks bedste lønkonto

Som medlem af FPU er du helt automatisk omfattet af en masse fordele, som det står dig frit for at benytte. Du kan få hjælp af dine lokale tillidsrepræsentanter eller faglig og juridisk rådgivning fra FPU uanset din jobsituation.

Med dit kontingent støtter du også den generelle kamp for bedre arbejdsvilkår i luftfart. Det vil FPU gerne takke dig for ved at tilbyde kontante fordele, du reelt kan mærke i hverdagen. Eksempelvis gennem eksklusive rabatter og tilbud hos vores samarbejdspartnere.

En af vores største samarbejdspartnere er Lån & Spar Bank, som på mange måder er en bank af en helt særlig karakter.

Banken gør eksempelvis ekstra meget for alle mennesker, der også er medlem af en rigtig fagforening som FPU. De ser dig ikke bare som en ”kunde”, men derimod som en ”medlemskunde”. Og der er faktisk væsensforskel derimellem.

Lån & Spar arbejder – ligesom FPU – ud fra solidaritetsprincip, der handler om, at alle skal have noget særligt ud af være medlem i foretagendet. Derfor bruger banken mange penge på at belønne medlemskunderne. Sidste år betød det, at banken udbetalte hele 130 millioner kroner i renter til deres medlemskunder.

Som FPU-medlem kan du nemt og bekvemt skifte til Lån & Spar og få del i den belønning. Det tager bare et par klik og en samtale med en bankrådgiver, og så kan du i sidste ende få flere penge mellem hænderne.

Lån & Spar er også et rigtig godt sted at kigge hen, hvis du generelt er i tvivl om alle de svære termer, der flyver om ørerne på os, når det gælder privatøkonomien. Eksempelvis omkring lån, renter, pension og investeringer.

Her i februar inviterer banken blandt andet til to webinarer:

Det er ikke et krav, at man er medlemskunde i banken for at deltage. Du kan læse mere om webinarerne herunder og tilmelde dig gratis.

Tak fordi du læste med.

Venlig hilsen
FPU

Del denne artikel fra FPU på:

Læs også