Nyhedsbrev: Forår, forhandlinger og rumænske forhåbninger

Kære FPU’er

Vinteren og februar går på hæld, og selvom det er årets korteste måned, har der været meget på programmet i FPU. Forhandlingerne i OK23 spidser til, FPU Romania har medvind i sejlene, mens livet er på spil i FPUs nyeste podcastafsnit – mere om den historie til sidst i nyhedsbrevet her.

Rigtig god læselyst!

OK23 – Hvad betyder det for FPU?

Det har fyldt meget alle vegne: Overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked. Snakken går om storkonflikt, reallønsnedgang og historisk svære forhandlinger. Endnu ved vi ikke, hvordan det hele ender, men fremad går det.

Selvom FPU ikke er en af de største aktører i OK23, er forhandlingerne selvsagt meget vigtige for os som forbundsmedlem i Fagbevægelsens Hovedorganisation og vores fem overenskomster, der falder ind under OK23. Det drejer sig om piloter og kabineansatte i CityJet, SUN-AIR og West Air.

På det høje forhandlingsplan begynder det at røre på sig. Industriforliget – det såkaldte gennembrudsforlig – landede i midten af måneden, og vi afventer i skrivende stund den næste store aftale: transportforliget, som danner rammen for vores forhandlinger.

De private overenskomster i OK23 udløber på onsdag den 1. marts, og FPU har helt efter bogen varslet om konflikt hos de relevante selskaber. Det samme har resten af Fagbevægelsen gjort i en koordineret indsats blandt samtlige forbund. Om og hvordan der skulle komme storkonflikt, vender vi naturligvis tilbage til, hvis det skulle komme dertil.

En delegation fra FPU Romania til ETF-møde i Warszawa.

Seneste nyt fra FPU Romania

FPU har i de seneste år været engagerede i Rumænien i kampen mod social dumping. Og det, der måske begyndte som en halvvild idé tilbage i 2016, udmønter sig nu mere og mere i reel forandring for flyvende medlemmer i Østeuropa.

Vores mand i Rumænien, Mircea Constantin, knokler for og lykkedes konstant med at udvide medlemsbasen. I øjeblikket forhandler det lokale team på livet løs for at lande deres første overenskomst. En overenskomst, der virkelig kan skabe fundament for bedre arbejdsvilkår og sikkerhed på varig sigt. Vi får også meget positive signaler fra vores fælleseuropæiske organisationer, der for alvor har fået øjnene op for FPU Romania.

Næstformand Anders Mark Jensen besøgte Rumænien i midten af måneden til et medlemsmøde og til drøftelser med vores lokale advokat.

”Det er en kæmpe sejr, det vi oplever i øjeblikket. Der bliver lagt mærke til FPU Romania på hele kontinentet i et omfang, som vi aldrig havde turde håbe på. Det bunder i Mirceas hårde arbejde, hvor ingen kamp er for lille, og hvor ingen sten på vejen stopper ham,” siger Anders.

Pilot Louise Fischer.

Vejen til det gode job – FPU tager action!

Alt for mange nyuddannede piloter står alene med udfordringerne, når de skal lande deres første job i cockpittet. Mange erfarne piloter husker måske, hvor svært det kan være at komme ind i branchen, selvom certifikatet er sikret, og det ønsker FPU at tage endnu mere hånd om. For når piloten forlader skolen, og der ikke er et selskab, der tager over, vil FPU gribe piloten.

En hverdagsaften i februar afholdte FPU derfor et kursus for nyuddannede og ledige piloter. Her deltog FPU-medlem Louise Fischer, der på egen krop har mærket frustrationen over, at selskaber ikke svarer på jobansøgninger:

“Det er en stor kontrast til det at være elev, hvor vi har været vant til at få konstruktiv kritik på størstedelen af det, vi laver. Det her kursus er som en peptalk, så jeg ikke bare giver op men derimod stadig har motivationen og troen på, at det nok skal lykkes,” fortæller Louise Fischer om kurset.

Du kan læse mere om kurset og FPUs indsats for at hjælpe nyuddannede piloter i artiklen her.

Jagerpilot Christian Pedersen i sin F104 Starfighter i 1982.

Vi kigger til den nærmeste fremtid – og smuglytter til fortiden

Foråret venter lige rundt hjørnet, og det samme gør flere store sager her i Valby. I midten af marts holder vi årets første hovedbestyrelsesmøde, ligesom vores forretningsudvalg skal mødes for første gang efter vores interne rekonstruktion.

Vi er også i fuld gang med et samlet høringssvar på vegne af alle vores medlemmer om den varslede forkortelse af bane 30 i Københavns Lufthavn. Mere om dette, så snart der er nyt i sagen.

Fagbladet Luftfart kan du som altid følge med i seneste nyt fra branchen. Her kan vi anbefale artiklerne om manglen på flyveledere i Københavns Lufthavn – et stort problem, som FPU er med til at dykke ned i.

Og så var der lige historien, hvor livet stod på spil. Vores populære podcast Lyden af luftfart vender nemlig tilbage med en ny sæson. Vi begynder med en medrivende personfortælling om et jagerfly i kurs mod jordens overflade – Lyt til hele historien her.

Tak fordi du læste med.

Del denne artikel fra FPU på:

Læs også