Nyhedsbrev: Hvem skal være årets TR i luftfart?

Kære FPU’er.

Vi skal forbi et par af årets allervigtigste historier i dette nyhedsbrev for november måned. 

For det første skal vi kåre Årets tillidsrepræsentant for 2023, og for det andet skal vi runde regeringens udspil til en flyafgift. Og selvom emnerne selvsagt er meget forskellige, har de begge to en direkte og meget håndgribelig effekt på din karriere som flyvende.

Tillidsrepræsentanten er din største ressource i hverdagen, mens flyafgiften i større eller mindre grad kommer til at påvirke både antallet af passagerer og branchens muligheder for at omstille sig til den grønne fremtid. 

Det er her, nyhedsbrevet tager fat her, inden vi til sidst kaster et blik på FPUs mange platforme og kanaler. Som medlem kan du nemlig let og bekvemt følge med i de mange, og meget forskellige, projekter, der hele tiden rumsterer i foreningen. 

Rigtig god læselyst.

FPU søger: Årets tillidsrepræsentant i luftfart 🔎✈️

En af de helt store begivenheder internt i FPU er tilbage: Vi skal kåre Årets tillidsrepræsentant i dansk luftfart 2023.

Det er en pris, vi giver til en, der har gjort et ekstraordinært godt arbejde som tillidsvalgt gennem året. Og der kunne med garanti findes mange vindere. 

For os som fællesskab er det en rigtig vigtig pris, og for dig som medlem er det en oplagt måde at sige tak til din repræsentant. For alle tillidsvalgte i FPU fortjener stor ros for deres arbejde. Især når man tænker på, at lige præcis vores branche til tider har særligt brug for rigtig stærke ildsjæle.  

I modsætning til vores venner og familie, der måske har faste arbejdstider, pladser og lønsedler, så befinder vi os i en noget mere dynamisk verden. Vi ser ikke størstedelen af vores kollegaer til dagligt, og vi kan ikke altid hive fat i vores nærmeste leder, hvis vi støder på et problem. Det er her, vores TR kommer ind i billedet – og det ved du forhåbentlig allerede. 

Derfor griber vi som forening og fællesskab hver eneste mulighed for at hylde de kollegaer, der frivilligt påtager sig den store opgave at passe på os og vores rettigheder til hverdag. 

Så hvis du i løbet af året har fået god hjælp, rådgivning eller støtte fra din tillidsrepræsentant, kan du trykke på knappen herunder og indstille din TR til den fornemme pris. Sidste frist er onsdag den 5. december kl. 23:59 – men du kan lige så godt gøre det med det samme og være sikker på, at din favorit får chancen for at løbe med prisen. 

Formand Thilde Waast og adm. direktør i Sunclass Airlines Valdemar Warburg.

En afgift på afveje

Der går sjældent en måned, uden at luftfart trækker overskrifter i medierne, og i november gjaldt det en af årets helt store samtaleemner. Nemlig regeringens udspil til en passagerbetalt flyafgift, som helt sikkert kommer til at få indflydelse på din hverdag som flyvende. 

Afgiften er tænkt som en hjælpende hånd eller finansiering til den grønne omstilling af branchen, som er så bydende nødvendig for os alle sammen. I sig selv byder FPU en sådan afgift velkommen. For der er ingen tvivl om, at branchen skal fortsætte det store arbejde med at innovere luftfart, hvis vi fortsat ønsker at spille en så væsentlig rolle i fremtiden, som vi gør i dag.

Men når det er sagt, så er vi godt rundforvirrede over, at pengene fra afgiften skal gå til en forhøjet ældrecheck. 

Du kan læse alle detaljerne om udspillet her, men alt i alt kan det opsummeres til, at udspillet i sig selv ikke giver mere grøn luftfart. Set fra vores stol er det faktisk en kontraproduktiv og kortsigtet manøvre, der mest af alt skal finansiere et politisk projekt, der intet har med luftfart eller klima at gøre.

Vores formand Thilde Waast har deltaget i debatten om både selve passagerafgiften og den grønne omstilling i flere år. Efter regeringens udspil har hun skrevet sine tanker om sagen ned i to debatindlæg, og dem kan du med fordel læse. 

Det ene indlæg finder du på Fagbladet Luftfart, mens det andet er skrevet i fællesskab med administrerende direktør Valdemar Warburg fra luftfartsselskabet Sunclass Airlines. Det er udgivet i Avisen Danmarks spalter, og det finder du her.

Det er vigtigt for FPU, at vi finder fælles fodslag med arbejdsgiverne i sager som denne. Vi håber, at vores og restens af branchens mange opråb kan få regeringen til at indse, at det nuværende udspil til en afgift er helt på afveje. 

Få det hele ud af dit medlemskab

Som medlem af FPU får du eksklusiv adgang til en lang række fordele, der kan spare dig penge hvert eneste år. Et par af de helt åbenlyse fordele gælder de attraktive ordninger hos vores samarbejdspartnere fra TJM Forsikring og Lån & Spar Bank.

I den forgangne måned deltog FPU i konferencer hos begge to, og inden du tænker på, hvor kedelig eller besværlig bank- og forsikringsverdenen er, så læs lige med her.

De færreste ved det måske, men både TJM og Lån & Spar er faktisk ejet af os som organisation og dermed af dig som medlem. I sidste ende betyder det, at der er reelle penge at hente for dig som FPU’er, hvis du skriver dine forsikringer hos TJM eller rykker dine bankforretninger til Lån & Spar.

I tidernes morgen er begge selskaber nemlig stiftet med det ene formål, at alle medlemmer i faglige organisationer skulle have ordentlige forhold, når det gælder de store ting som bank og forsikring. Og den indstilling holder stadig i dag.

Så når Lån & Spar tilbyder 5% i rente på din lønkonto, så er det et helt særligt tilbud til dig og alle andre kollegaer, der er organiseret i FPU eller en af de andre faglige organisationer bag banken. Det er altså ikke noget, man kan få, hvis man kommer gående ind i banken fra gaden.

Et andet eksempel er den komplette husforsikring, du som medlem kan tegne hos TJM. Den er kåret til bedst i test, og den dækker alt fra vejrskader til brand. Og selvom det er kedeligt at tænke på, så er det en ekstra god idé at have styr på forsikringen op til juletiden, hvor man måske forlader hjemmet for familiebesøg eller arbejde for en længere periode.

Som noget helt nyt og helt særligt for FPU-medlemmer har den dygtige bestyrelse i Norwegians Kabineafdeling med formand Anders Kyhl i spidsen ovenikøbet åbnet døren for vores svenske medlemmer. Det betyder kort og godt, at svenske medlemmer i FPU kan få helt op til 25% rabat på forsikringer hos Trygg Hansa. Det er en rigtig flot ordning, som vi er meget stolte af!

Så uanset om du er bosat i Danmark eller Sverige, bør du gøre dig selv og din økonomi en tjeneste og tjekke alle fordelene ud herunder.

Pilot Morten Brøns fortæller om sin karrierevej fra Bhutan til Skandinavien i det nyeste afsnit af Lyden af Luftfart.

Kom med et smut til Bhutan 🎧

Mens du tygger på, om TJM eller Lån & Spar er noget for dig, kan du passende sætte Lyden af Luftfart i ørerne. Det går også an, hvis du trænger til lydforandring fra morgenradioen i bilen på vej til lufthavnen, eller hvis opvasken hober sig op. 

Skulle det være gået henover hovedet på dig, så er Lyden af Luftfart vores egen podcast, og den er din genvej til store fortællinger fra vores branche.

Det er her, vi giver alle vores medlemmer en særlig fortælling fra luftfart, hvor der er tid til fordybelse og ekstra fokus på alt det, som gør luftfart til den mest spændende branche i verden. Og vi kommer vidt omkring i det nyeste afsnit!

Her fortæller Morten Brøns om sin pilotkarriere, der begyndte i de faretruende tinder i Bhutan, det lille sydøstasiatiske kongerige mellem Indien og Tibet. I dag er passagererne og landingsbanerne af helt anden karakter, når han flyver skandinaviske chartergæster på ferie med Sunclass Airlines. 

Hvordan dén fortælling hænger sammen, kan du finde ud af via linket her – eller der, hvor du normalt hører dine podcast. Husk at abonnere på Lyden af Luftfart, så du altid får det nyeste afsnit leveret i dit feed.

God fornøjelse!

Ha’ FPU med i lommen

Her til slut vil vi gerne slå et slag for et andet af vores nyeste, eller i hvert fald nyligt genopdagede, tiltag: FPUs Instagram. Efter en tid i dvale er vi nemlig tilbage på det sociale medie, som mange medlemmer har efterspurgt.

Hvis du hopper ind på vores profil, finder du blandt andet et billede af en stolt kaptajn fra Norwegian til Danish Travel Awards, hvor det norske selskab blev kåret til Årets bedste lavprisselskab – for andet år i træk i øvrigt. Vi har også for nyligt delt en fed video fra vores store Talentuddannelse for tillidsvalgte i kabinesektionen.

Alt i alt er vores Instagram et godt redskab til dig, der gerne vil følge lidt med i din fagforenings gøren og laden. Vi er begyndt i det små, men med tiden vil vi rigtig gerne tage vores profil til helt nye højder. Og her kunne du måske hjælpe?

Hvis du deler flotte billeder eller videoer fra din hverdag som flyvende, må du rigtig gerne tagge os. Vi vil så gerne se mere til skyerne, og det kan du hjælpe os med. I første omgang kan du selvfølgelig nøjes med at følge os for på den måde altid at have FPU med i lommen.

Tak fordi du læste med!

Del denne artikel fra FPU på:

Læs også