Kontraktgennemgang

Har du fået nyt arbejde? Tillykke!

Luftfart er en dynamisk branche, hvor dygtige piloter og kabineansatte heldigvis kan finde arbejde i forskellige selskaber. Derfor skifter mange FPU’ere jævnligt job, og hvis det er tilfældet for dig, vil vi allerførst ønske dig tillykke med den nye stilling, som vi håber, du bliver glad for.

Herefter vil vi minde dig om, at du skal huske at informere FPU, hvis du er medlem. Både så du fortsat har det korrekte medlemskab, men også så vi kan hjælpe dig i gang med det nye arbejde og være sikre på, at dine vilkår er i orden.

Vi har mere end 50 års erfaring som faglig organisation i dansk luftfart, og derfor kender vi både arbejdsvilkårene og lønniveauet for alle slags piloter og kabineansatte. Vores dygtige fagfolk er til rådighed for dig som medlem, og de står klar til at læse din kontrakt i gennem, hvis du vil være sikker på, at du ikke bliver snydt ved at underskrive din nye ansættelseskontrakt.

Den gratis service gælder alle FPU’ere uanset deres eksisterende medlemskab. Vi tilbyder både denne service for din skyld, så du ikke bliver snydt og får for lidt i løn, men vi gør det også for branchens bedste. For hvis du uvidende takker ja til et arbejde, hvor du bliver underbetalt, kan du uforvarende komme til at underbyde dine kollegaer i resten af branchen.

Hvis du er blevet ansat i et selskab med en FPU-overenskomst, kan du læse mere på denne side.

Lad FPU kigge din kontrakt igennem

Som medlem af FPU kan du altid få en gratis gennemgang af din ansættelseskontrakt. Vores dygtige folk ved, hvad de kigger efter, så du aldrig skal se bort fra retfærdige vilkår.

Gratis gennemgang af din kontrakt

Hvis du bliver ansat på en individuel kontrakt – altså uden en overenskomst – i dansk luftfart, er det en god idé at have FPU med på sidelinjen.

For uanset om du er nyuddannet pilot eller har mange års erfaring fra kabinen, så er det godt at være på den sikre side. Det er nemlig ikke altid lige til at gennemskue, om du får for lidt i lønposen på dit nye arbejde, eller om vilkårene generelt lever op til den danske branchestandard.

Vi anbefaler, at du kontakter FPU, inden du underskriver din ansættelseskontrakt, så du ikke kommer til at skrive under på noget, du senere fortryder. Sammen kan vi tage et grundigt kig på din situation eller vejlede dig op til en ansættelsessamtale. Tilbuddet om gratis kontraktgennemgang gælder alle medlemmer af FPU.

Hvis du omvendt bliver ansat på en FPU-overenskomst i dansk luftfart, behøver du i udgangspunktet ikke en kontraktgennemgang af os. Her kan du nemlig være sikker på, at vi som faglig organisation kan stå inde for dine nye arbejds- og lønvilkår. FPU kender samtidig din arbejdsgiver, som vi kan holde ansvarlig for at overholde overenskomsten. 

Hvis du endnu ikke har fået udleveret din overenskomst, skal du kontakte din arbejdsgiver eller dine tillidsrepræsentanter. FPU hjælper gerne, hvis du mangler kontaktoplysningerne på dine nye tillidsrepræsentanter.

6 almindelige spørgsmål til kontrakten

1. Får jeg nok i løn?

En af de allerstørste bekymringer er naturligvis løndelen. Efter mere end 50 år i branchen kender FPU efterhånden det generelle lønniveau i de fleste grene af luftfart. Vi spotter derfor hurtigt, hvis du bliver snydt og får for lidt i løn. Så spørg os endelig, hvis du er i tvivl.

2. Har jeg nogensinde fri?

Selvfølgelig, men det er vigtigt at vide, hvordan du bliver vagtsat i dit nye arbejde. Har du fast skema, eller varierer det? Hvordan er dine vilkår på standbyvagter, og hvor meget forventes det, at du er til rådighed for selskabet? Hiv fat i FPU, så vi sammen kan kigge på dine vilkår.

3. Hvad med det der pension?

Det der pension er vigtigt, og derfor skal du altid nærlæse, hvor meget din arbejdsgiver egentlig indbetaler til din pensionsopsparing. For uanset om du er helt ny på arbejdsmarkedet eller nærmer dig dit otium, så skal du have ordentlige vilkår, når det gælder pensionen. Spørg os, hvis du er i tvivl.

4. Kan jeg gå på barsel?

I udgangspunktet ja! Barsel er et af de områder af arbejdslivet, der rent faktisk er bestemt ved lov. Derfor skal du gå ud fra, at barselsloven også gælder dig med ansættelse i luftfart. Men tøv ikke med at hive fat os i. Vi kender alt til barselslovgivningen, og vi er klar til at rådgive dig efter din jobsituation, så du kan forene både familie- og arbejdsliv som flyvende.

5. Får jeg løn under sygdom?

Det er desværre meget forskelligt, hvordan man som arbejdstager er stillet, når man bliver syg. Derfor er det også her, man for alvor kan blive snydt, hvis man ikke tager fat i FPU. Vi udpensler altid, hvordan rammerne omkring sygdom skal være, når vi indgår en overenskomstaftale, og vi vil meget gerne hjælpe og inspirere dig, hvis du skal til at skrive under på en ansættelseskontrakt.

6. Vil FPU læse min kontrakt igennem?

Ja! Og det koster dig ikke en krone, hvis du er medlem. Tag meget gerne fat i os, inden du underskriver en ansættelseskontrakt, så vi kan være sikre på, at du ikke skriver under på noget, du senere vil fortryde. På samme tid beskytter vi branchestandarden for alle andre flyvende i dansk luftfart.

Ansat på FPU-overenskomst

Hvis du bliver ansat i et luftfartsselskab, der har tegnet overenskomst med FPU, træder du ind i en velfungerende aftale, hvor der allerede er taget hånd om alle grundelementerne. Det betyder, at du får ordnede vilkår, når det gælder løn, pension, barsel, løn under sygdom og mange andre parametre.

Hvis det er tilfældet for dig, er du stadigvæk meget velkommen til at række ud til FPU, ligesom du kan tage fat i dine lokale tillidsrepræsentanter. FPU hjælper meget gerne med at sætte dig i forbindelse med din TR, hvis du ikke allerede har mødt vedkommende.

Tag fat i FPU

Hvis du vil have en gratis gennemgang af din nye ansættelseskontrakt, er du velkommen til at ringe til FPU på 3613 2515 eller sende en mail via knappen herunder. Vi ser frem til at høre fra dig!

Få nyhedsbrev fra FPU

Tilmeld dig her

Vi udsender et månedligt nyhedsbrev med relevante historier fra branchen, FPU
og Fagbladet Luftfart.
Du kan til enhver tid afmelde dig igen.