Få hjælp af FPU som flyvende på barsel

At blive forældre er noget af det største, der findes, og det skal selvfølgelig være muligt at tilvælge børn, selvom man har en ambitiøs karriere i luftfart. Det kræver god forberedelse, allerede inden familien bliver større, og det gælder både for mor og far/medmor.

Derfor er det en rigtig god idé at have din fagforening FPU og dine lokale tillidsrepræsentanter med på sidelinjen gennem hele barselsforløbet. Som medlem af FPU får du nemlig konkret vejledning, hvis du skal på barsel.

Vi kender alt til din hverdag som flyvende, og vi ved af erfaring, hvordan arbejdslivet i luftfart skal kombineres med privatlivet, så du både har dig selv og resten af familien med. Det er ikke altid lige let at skulle på lange slings eller flerdages vagter, når du først vender tilbage fra barsel, men med den rette planlægning og hjælp kan det godt lade sig gøre.

Brug FPU og dine tillidsrepræsentanter, allerede inden du går på barsel, så du trygt kan koncentrere dig fuldt ud om familieforøgelsen i den store tid.

Har du spørgsmål til din barsel?

Som medlem af FPU har du altid hjælpen lige ved hånden. Vi kender alt til hverdagen som flyvende og har hjulpet mange medlemmer med spørgsmål omkring barsel.

Hvad er dine barselsrettigheder?

Uanset hvor og hvordan du er ansat, er du sikret nogle lovbestemte arbejdstagerrettigheder, når du skal på barsel – netop for at beskytte dig og din familie, så I har tiden til at give barnet en god start på tilværelsen.

Barselslovgivningen er til for at sikre retten til at være fraværende fra arbejde for at være sammen med sit barn samt retten til barselsdagpenge i samme perioden.

Hvad du helt præcist har krav på i forhold til løn under barsel, længden på din barsel med løn og øvrige barselsrettigheder afhænger af din overenskomst eller ansættelseskontrakt. Der kan også være regler eller personalepolitikker på netop din arbejdsplads, som har indvirkning på dine vilkår.

Hvis du skal på barsel, er det således vigtigt, at du har læst din overenskomst eller ansættelseskontrakt og forstår, hvilke rettigheder du har.

Som medlem af FPU kan du få hjælp af dine lokale tillidsrepræsentanter eller FPU til at gennemgå eksempelvis din overenskomst, ansættelseskontrakt og eventuelle personalepolitikker m.m. På den måde kan vi sammen kortlægge, hvad du specifikt har krav på i forbindelse med løn under barsel og længden på netop din barselsorlov.

Et typisk barselsforløb for mor

Alle barselsforløb er individuelle og vil altid afhænge af, hvilke vilkår du er ansat på. Nedenstående tjener dog som inspiration til dig, der på et tidspunkt skal gå på barsel som mor.

1. Planlæg den barsel, du ønsker

Når du finder ud af, at du er gravid, skal du begynde at planlægge, hvordan du og din eventuelle partner vil planlægge alle dele af barselsorloven. Det gælder både fordelingen af uger mellem mor og far/medmor og eventuel afholdelse af ferie i forlængelse af barslen.

 

2. Giv besked til din arbejdsgiver

Som arbejdstager er du forpligtet til at underrette din arbejdsgiver om graviditet senest 3 måneder før forventet fødsel. Hvis du er flyvende, gælder der dog oftest andre regler, hvor du skal underrette om graviditeten langt tidligere i forløbet f.eks. allerede ved konstatering af graviditeten. Dette er beskrevet i din overenskomst eller ansættelseskontrakt.

3. Lav en aftale med din arbejdsgiver

Hvis du bliver grounded, fordi du ikke længere kan eller må udføre dit normale arbejde grundet graviditet, skal du lave en aftale med din arbejdsgiver. Det afhænger af, om du fortsat er arbejdsdygtig og kan varetage ikke-flyvende arbejde eller f.eks. er graviditetsbetinget syg. Du vil oftest være forpligtiget til at varetage ikke-flyvende arbejde f.eks. administrativt eller operationelt arbejde, indtil du kan gå på graviditetsorlov – senest 4 uger før forventet fødsel.

4. Graviditetsorlov og barsel efter fødslen

Når du har født, har du ret til 10 ugers barselsorlov, hvoraf 2 af ugerne er øremærket til dig som mor. Herefter har du ret til 14 ugers forældreorlov, hvoraf 9 af ugerne er øremærket til dig som mor. Den øremærkede orlov kan ikke overdrages til den anden forælder. Senest 6 uger efter fødslen skal du meddele din arbejdsgiver, hvordan orloven ønskes afholdt, og hvornår du vender tilbage til arbejdet. 

Bliv en del af fællesskabet

Find det medlemskab i FPU, der passer til dig

Øremørket barsel til far/medmor

Som far eller medmor til barnet har du ret til 2 ugers øremærket orlov i forlængelse af fødslen samt yderligere 22 ugers forældreorlov, hvoraf 9 af ugerne er øremærket til dig som far/medmor. Den øremærkede orlov kan ikke overdrages til moren og bortfalder, hvis de ikke bliver afholdt.

Derfor er far/medmor ikke decideret forpligtet til at gå på barsel i de øremærkede 11 uger, men det er naturligvis ærgerligt at lade ugerne gå til spilde. De resterende 13 uger kan til gengæld overdrages og fordeles mellem mor og far/medmor, som det passer jer.

Du kan se nedenstående grafik for at få et overblik over, hvordan ugerne i udgangspunktet er fordel mellem mor og far/medmor.

Almindelige spørgsmål om barsel

Vi har samlet nogle af de mest almindelige spørgsmål, som FPU-medlemmer er i tvivl om i forhold til barsel. Husk, at alle forløb er forskellige, og at der kan gælde andre vilkår for dig.

Det helt store spørgsmål for mange af vores medlemmer er desværre ikke helt så simpelt at besvare. Det afhænger nemlig af, hvad der står i din overenskomst eller ansættelseskontrakt. Nogle får fuld løn i en periode eller under hele barslen, mens andre overgår til barselsdagpenge.

Tag fat i os eller dine lokale tillidsrepræsentanter, hvis du er i tvivl om, hvordan du skal forstå dine rettigheder.

Som udgangspunkt kan hver forældre få barselsdagpenge i 24 uger efter barnets fødsel, hvis forældrene bor sammen. Ud af disse er 11 uger øremærkede, og derfor kan de ikke overdrages til den anden forælder. De 13 resterende uger kan derimod overdrages mellem forældrene.

Din overenskomst eller individuelle ansættelseskontrakt er bestemmende for, om du kan modtage løn under barslen. Hvis du ikke er berettiget til løn under barslen, er du i stedet berettiget til barselsdagpenge fra Udbetaling Danmark.

Længden af din barsel afhænger altså af, hvordan I som forældre fordeler ugerne mellem jer.

Du kan læse mere via dette link.

Gennem www.borger.dk kan du og din eventuelle partner planlægge jeres fælles barselsorlov. Det er et krav, at du senest 6 uger efter fødslen meddeler din arbejdsgiver, hvordan I ønsker orloven afholdt, og hvornår du planlægger at genoptage arbejdet.

Du kan fortsætte med at flyve som gravid, indtil din arbejdsgiver grounder dig, fordi det ikke er sikkerhedsmæssigt forsvarligt at flyve som gravid. Nogle steder vil det ske, så snart du giver din arbejdsgiver besked om, at du er gravid, mens andre selskaber vil grounde dig efter eksempelvis uge 16 i graviditeten.

I perioden som grounded har din arbejdsgiver i udgangspunktet ret til at bede dig om at udføre ikke-flyvende arbejde, som du er forpligtet til at varetage, så længe du i øvrigt er arbejdsdygtig. Der kan eventuelt være aftalt vilkår herom i din overenskomst. Hvis din arbejdsgiver ikke kan tilbyde andet arbejdet, vil du i stedet ”gå hjemme” med løn, indtil du påbegynder din graviditetsorlov 4 uger før forventet fødsel.

Når du er på barsel, er du såkaldt feriehindret. Det betyder, at du ikke har pligt til at holde ferie i løbet af din barselsorlov – heller ikke, selvom den har været planlagt. Hvis du ikke har mulighed for at holde din ferie på grund af barsel i den indeværende ferieafholdelsesperiode, vil din ferie blive overført til næste ferieafholdelsesperiode.

På grund af feriehindringen under barslen er det ret almindeligt at planlægge ferien med din arbejdsgiver, så den eksempelvis afholdes i forlængelse af barselsperioden.

I udgangspunktet nej. Som far/medmor har du ret til i alt 11 ugers øremærket barsel, hvor du som minimum kan få udbetalt barselsdagpenge. 2 af disse uger skal afholdes i forbindelse med fødslen, mens de resterende 9 kan planlægges, som det passer ind i jeres familie. Hvis du ikke afholder den øremærkede orlov, vil den dog bortfalde, da den ikke kan overdrages til mor. Som far/medmor kan du også få overført noget af mors forældreorlov, hvis I ønsker det.

Hvis du har brug for hjælp til at tolke reglerne omkring barsel i din overenskomst eller ansættelseskontrakt kan du altid tage fat i dine lokale tillidsrepræsentanter eller FPU direkte.

Du kan træffe FPU mandag til fredag mellem 9-15 på 3613 2515 eller sende en mail til fpu@flyvebranchen.dk, når det passer dig.

Har du brug for os?

FPU er altid kun et opkald eller en mail væk.

Ring på 3613 2515 eller send en mail via knappen herunder.