FPU kæmper for dit arbejdsmiljø

Det er altafgørende, at man føler sig godt tilpas og i fuldstændig sikkerhed, når man går på arbejde. Det gælder alle mennesker, men det er særligt vigtigt for piloter, kabineansatte, AFIS-operatører og HOIST-operatører, der til daglig har ansvar for andre mennesker. Det er til gengæld din arbejdsgivers ansvar at sikre, at du har et godt arbejdsmiljø.

FPU kæmper dog hårdt for at gøre arbejdsmiljøet i luftfart bedre. Vi kan nemlig ikke acceptere, at der er ansatte, der kommer til skade enten fysisk eller psykisk, eller at der slækkes på sikkerheden, fordi det hele skal gå for stærkt. Sammen kan vi gøre en stor forskel for vores tryghed!

Vi tror på, at der blandt kollegaer skal være en ordentlig og inkluderende tone, som tillader, at alle kan være en del af det faglige fællesskab på arbejdspladsen og udføre deres arbejde med respekt for hinanden og med ro i kroppen og sindet.

For at forbedre arbejdsmiljøet i luftfart har FPU sat stort ind på flere områder. Vi fokuserer både på det helt nære ved at udbrede budskabet om arbejdsskader, ligesom vi tager de helt store kampe med at påvirke lovgivningen for arbejdsmiljø og sikkerhed i EU.

Sådan får du hjælp

Du kan læse mere relevant information om stress og arbejdsskader i luftfart via knapperne herunder.

6 gode råd til at undgå mistrivsel på arbejdet

1. Erkend problemstillingen

Allerførst skal du erkende, at du oplever et problem med enten din trivsel eller dit arbejdsmiljø. Herefter skal du indse, at det er okay, at du gerne vil gøre noget ved det. Det kan være svært at vurdere, men mærk efter og prøv at gøre dig tanker om din udfordring.

2. Tal med andre om, hvordan du har det

Det er en rigtig god idé at tale med venner, familie og kollegaer om de ting, der plager dig. Hvad end det er et konkret problem på dit arbejde eller en generel og tilbagevendende mistrivsel. Personerne omkring dig vil rigtig gerne hjælpe!

3. Involver de rigtige personer

Du kan sjældent løse mistrivsel eller et problem med arbejdsmiljøet på egen hånd. Der er forskel fra situation til situation, men det er oftest en god idé at inddrage både din leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant.

4. Kend dine egne signaler og hold øje med symptomer

Hvis du oplever et vedvarende problem med mistrivsel på dit arbejde, er der stor sandsynlighed for, at det påvirker dig både fysisk og psykisk. Det er vigtigt, at du lytter til kroppens signaler, og at du handler, hvis du oplever en forværring.

5. Prioriter søvn og kost

Uden mad og drikke duer helten ikke. Derfor skal du huske at spise sundt og varieret og at sove ordentligt om natten, hvis du i en periode føler mistrivsel. Kroppen skal have de rette betingelser for at lade op igen, når du ikke har det godt.

6. Søg hjælp hos læge eller psykolog

Hvis problemet eller mistrivslen ikke kan løses eller forsvinder, skal du søge professionel hjælp hos enten din læge eller psykolog. Det er vigtigt at tage en længerevarende mistrivsel alvorligt. Som FPU’er kan du også søge hjælp hos vores arbejdsskadebehandler.

Sådan kæmper FPU for dit arbejdsmiljø

Luftfart er en dynamisk branche, hvor det virker som om, at vi altid har travlt. Vi skal dog huske, at vi arbejder med mennesker og sikkerhed, og at der derfor aldrig er en god grund til at nedprioritere arbejdsmiljøet, som er så vigtigt for kvaliteten af vores arbejde.

Som Danmarks største og mest specialiserede fagforening for flyvende er FPU stærkt involveret i kampen for et bedre arbejdsmiljø i luftfart. Vi støtter aktivt op om mangfoldighed og friheden til at være sig selv på arbejdspladsen, og vi har et tæt samarbejde med vores kollegaer i internationale organisationer, der arbejder for en mere sikker og tryg branche for de ansatte.

FPU har gode relationer til myndigheder og politikere i eksempelvis EU, som er dem, der fastlægger rammerne for vores arbejde og dermed grundlaget for et godt arbejdsmiljø. Det er en vigtig indsats, hvis vi som arbejdstagere ønsker at påvirke den lovgivning, der er sat i verden for at beskytte os og vores fælles arbejdsmiljø. For lovgivningen kan altid blive bedre.

FPU er en aktiv medspiller i Arbejdsmiljørådet for Luftfart, der er et råd under Trafikstyrelsen, der stræber efter et mere sikkert og sundt arbejdsmiljø for alle i branchen. Med FPU’s indspark og rådgivning kom rådet i juni 2024 med en opdateret vejledning, der handler om det psykiske arbejdsmiljø i luftfart. Du finder vejledningen, der er fyldt med gode råd, via knappen herunder.

Bliv medlem af FPU

Det er vigtigt for FPU, at du trives i dit arbejde, og at du føler dig sikker hver eneste dag. Derfor arbejder vi for ordnede forhold i luftfartsbranchen, så du er beskyttet mod både fysisk og psykisk skade.

Her er 3 anbefalinger fra Fagbladet Luftfart
Om arbejdsmiljøet i luftfart

Debatindlæg

EU-politiker og FPU: Stop med at spille hasard med de ansatte

FPU mener

“FTL-reglerne er en begrænsning, ikke en målsætning.”

Debatindlæg

FPU: Arbejdsmiljøet i luftfart ville aldrig blive accepteret andre steder

Har du brug for os?

FPU er altid kun et opkald eller en mail væk.

Ring på 3613 2515 eller send en mail via knappen herunder.