You are currently viewing Tyske Ryanair-piloter på spring til at opruste irsk julestrejke
Foto: MLT/FPU

Tyske Ryanair-piloter på spring til at opruste irsk julestrejke

tyskerne-paa-spring-til-opruste-julestrjke-i-ryanair/Julen 2017 tegner til at skulle gå alt andet end smurt for Ryanair. Efter et turbulent efterår med over 20.000 aflyste fly varsler 84 af selskabets piloter på basen i Dublin konflikt.

De 84 piloter er organiseret i Irish Air Line Pilots’ Association (IALPA). Ved et møde i den forgangne weekend stemte et massivt flertal af piloterne for, at de vil gå i strejke 20. december, skrev RTE mandag.

Foreløbigt er der tale om en arbejdsnedlæggelse i 24 timer som et modsvar til Ryanair-ledelsens manglende vilje til at forhandle med piloternes fagforening, IALPA, der hører ind under hovedforbundet IMPACT.

IALPA organiserer imidlertid alene ansatte direkte i Ryanair. Det irske lavprisselskab, opererer med en omfattende skarre af kontraktpiloter, som hyres ind via ansættelsesbureauer. Hovedparten af de direkte ansatte er dog kaptajner, og kaptajner er nu engang en forudsætning for, at et fly kan gå på vingerne.

Muligt juleoprør i tyskland

Alt imens oprøret tegner til at blive en realitet i Irland, forvisser den tyske fagforening Vereinigung Cockpit om, at man ikke helmer før Ryanair underskriver en overenskomst, og at arbejdsnedlæggelser i Tyskland kan startes når som helst:

»Vi vil indgå aftaler om kontrakter med Ryanair. Vi ser ingen anden udvej,« sagde Ilja Schulz formand for Vereinigung Cockpit tirsdag ifølge Reuters.

Dermed slutter tyskerne sig til Ryanair-piloter i Portugal, Italien og Irland. Italienerne har varslet konflikt allerede fredag, og irerne går med ugen efter.

Derimod har tyskerne endnu afvist at oplyse en dato for arbejdsnedlæggelser.

24 timers varsel

Tidligere konflikter på det tyske arbejdsmarked har dog vist, at sådanne varsler fremsendes blot 24 timer før en arbejdsnedlæggelse. En tysk strejke kan dermed hurtigt blive en realitet til stor gene for de kommende ugers juletrafik.

Vereinigung Cockpit freder imidlertid perioden fra 23. december om aftenen til og med 26. december, fastslår Vereinigung Cockpit.

Ryanair har indtil videre ikke ændret på sit princip om at forhandle vilkår direkte med de ansatte og har affejet alle ønsker og krav om fagforeningsrepræsentation.

Selskabet skal derimod i et modsvar til det irske konfliktvarsel, ifølge Reuters, have truet med at flytte fly væk fra Dublin-basen til baser, hvor piloter ikke gør vrøvl over at skulle forhandle direkte med selskabet.