You are currently viewing Sun Air-ejer må feje for egen dør
FPUs næstformand Anders Mark Jensen underviser sammen med FPUs juridiske afdeling i den danske model, tillidsrepræsentantens rolle og det arbejdsretlige system på det årlige kursus for tillidsvalgte.

Sun Air-ejer må feje for egen dør

I en artikel på netmediet Check-in.dk kritiserer ejeren af Sun-Air danske piloter og ikke mindst velfærdssamfundet for at være for dyrt. Og desuden ønsker han at kunne omgå regler for flyve/hviletid.

Næstformand i FPU, Anders Mark Jensen, ser meget kritisk på disse betragtninger, og han har følgende kommentarer til Niels Sundberg:

Af Anders Mark Jensen

Ejeren af Sun-Air, Niels Sundberg, mener, at det danske system for sociale sikringer (og dermed vores velfærd) er for dyrt for arbejdsgivere.

Jeg er dog bange for, at Niels Sundberg misforstår, hvad begrebet social sikring dækker over?

Den måde, vi har indrettet vores sociale sikringsordninger i Danmark er netop en fordel for arbejdsgivere.

I fx Norge og Sverige betaler arbejdsgivere en afgift til staten fx i forhold til de ansattes sundhed.

I Danmark skal arbejdsgiverne ikke betale en nævneværdig afgift.

Velfærd og anden social sikring betales af de danske skatteborgere.

Hvis han fejlagtig referer til pension, så er det netop en del af lønspørgsmålet – og ikke noget at gøre med social sikring.

Og netop angående lønnen

Lønniveauet for Sun-Air-besætninger ligger ikke i den høje ende i forhold til andre sammenlignelige selskaber i Danmark.

Desuden har de væsentligt flere årlige produktionsdage end mange andre selskaber.

Der, hvor der for alvor kommer hykleri på spil

Sun-Air har i flere år yndet at spare omkostninger til social sikring med videre ved i stor stil at benytte sig af freelance piloter og stewardesser.

De må hele tiden leve med usikkerheden om næste måneds indtjening og samtidigt tumle med arbejdsløshedssystemet for at overleve.

Der er hermed tale om en ansættelsesform, hvor Sun-Air i virkeligheden udnytter et generøst dansk social sikringssystem til at lade folk være midlertidigt ledige på skatteborgernes regning.

Det er desuden interessant, at Niels Sunberg benytter sin formandspost til at kritisere andre selskaber, når han på hjemmebane udsætter visse medarbejdergrupper for prekære ansættelses- og arbejdsforhold i jagten på profit.

FTL-regler

Sun-Air har jo præcis de samme muligheder for at holde flyene i luften mange timer dagligt som andre selskaber.

Sun Air har reelt fået dispensation på et par ruter.

Med de ting, der generelt foregår i selskabet, er det bestemt ikke vores anbefaling, at de får yderligere dispensation.

FTL-reglerne er lavet med et formål.

Det handler om at den øgede konkurrence i luftfarten ikke skal gå udover arbejdstagerne og sikkerheden. Sådan bør det også være hos Sun-Air.

Dette indlæg har 1 kommentar

  1. William Røschke

    Sundberg stopper DKK 60Mill on året i sin pengetank på bekostning af andre, Jeg havde aftalt DKr med North West Airservice som bonus for mit salgs arbejde i Tyskland, Sundberg fik dette stoppede, ved at sige “Skal William havde dette så køber jeg ikke NWAS” Men samme År har han 63 Mill mere i sin penge Tank. Ja Joachim von Sundberg Kan, hvor ingen andre Kan! Jesper Lundberg ved hvor han gemmer hans Penge.

Skriv et svar