Ny bog om Luftens Helte

Bogen ”Social dumping” udkommer fredag den 30. oktober på Forlaget Sidespejlet og er skrevet af journalisten Bjarne Henrik Lundis. Den sætter fokus på, hvad social dumping er, og hvad det betyder for det danske arbejdsmarked, når der er arbejdskraft (fx udenlandsk), der ikke er dækket af vores overenskomster.

Bogen fortæller indgående om årets mest omtalte faglige sag mellem fagbevægelsen og flyselskabet Ryanair. En faglig sag, der fra at handle om piloters og kabinepersonalets løn- og arbejdsvilkår udviklede sig til et spørgsmål om ”Den Danske Model”.

”Det er en sejr, at dommen i Arbejdsretten slog fast, at ansatte i luftfartsbranchen, som bor og arbejder i Danmark, skal arbejde under danske løn og overenskomstvilkår. Det vil sige, at Den Danske Model er intakt og stadig virker i transportbranchen herhjemme. Jeg tror, at vi med sejren faktisk har reddet dansk luftfart, og det har også hele tiden ligget i vores baghoved, at det handlede om det”, forklarer Anders Mark Jensen.

I fagforeningen Flyvebranchens Personale Union havde man dog mange diskussioner om, man overhovedet skulle køre sagen mod Ryanair.

”Vi tænkte meget over om, vi var parate til det. Vi blev enige om, at det var vi simpelthen nødt til. Ikke for fagforeningens skyld. Men fordi det simpelthen var et spørgsmål om overlevelse for både vores medlemmer og branchen som sådan. Det drejede sig nemlig i bund og grund om, hvad det er for nogle job, vi gerne vil have. Vi ville nemlig have ordentlige løn- og arbejdsforhold og undgå social dumping i luftfartsbranchen”, understreger Anders Mark Jensen.

Han og de øvrige i Flyvebranchens Personale Union vidste godt, at en sag mod Ryanair ville blive stor, og at den ville kræve al deres tid og kræfter.

”Vi havde dog ikke drømt om, at sagen mod Ryanair fik det kæmpe omfang, som den gjorde. Vi vidste, at Ryanair ville gå efter alt, hvad vi sagde og gjorde. Vi har derfor også blandt andet tænkt meget over, hvad vi har skrevet på Facebook, og hvad vi har liket der.

I over et år følte og var vi bekymret for, at vi blev overvåget. Det er utroligt hårdt og gør noget ved ens stressniveau. Jeg har heller aldrig været så træt i mig liv, som mens sagen mod Ryanair kørte”, fortæller Anders Mark Jensen.

Efter sagen mod Ryanair er kampen mod social dumping dog ikke færdig for ham og kollegerne i Flyvebranchens Personale Union.

”Vi er nu i gang gang med på internationalt plan at modarbejde social dumping i luftfartsbranchen. Og det vil ske i samarbejde med vores kolleger i de forskellige lande”, siger Anders Mark Jensen.

Blandt de øvrige medvirkende i bogen ”Social dumping” er FTFs formand Bente Sorgenfrey, Morten Skov Christiansen, Næstformand LO, Karsten Bach Christensen fra Arbejdstilsynet. Kristian Thulesen Dahl, EU-politikerne Bendt Bendtsen og Ole Christensen og overborgmester Frank Jensen.

DU KAN KØBE BOGEN HER