LO’s luftfartskonference 2016

Dette års luftfartskonference løb af stablen i denne uge. Der var i år fokus på løsninger i forhold til at sikre fair konkurrence.

På LO’s årlige luftfartskonference gav Flyvebranchens Personale Union vores bud på, hvordan vi får skabt en mere tryg og fair luftfart. Formand Thilde Waast præsenterede fire skarpe bud:

– Opgør med kreative ansættelsekonstruktioner – fx loft over andelen af konstraktansatte hos selskaber

– Mere klart hjemmebasebegreb, så det bliver sværere for selskaber såsom Ryanair at omgå nationale systemer

– En whistleblower-ordning, der kan sikre en tryg ramme for fx piloter kabinepersonale, der ønsker at stå op mod uretfærdigheder i et selskab

Desuden kom der rigtig mange input fra salen. Fokus var bl.a. på oplysning til forbrugerne, og mere information om hvilke selskaber der har ordentlige løn- og arbejdsvilkår, og hvem der ikke har.

Det arbejder vi selvfølgelig videre med!

Interessante talere

Konferencen handlede i det hele taget om, hvordan vi kunne bygge videre på Ryanair-sagen og kampen for fair konkurrence. På konferencen gav både forskere og udenlandske interessenter deres besyv med.

Claus Lassen, professor Aalborg Universitet, Fortalte, hvordan luftfartsområdet generelt var underprioriteret af danske politikere på trods af sektoren bidrager med store summer til samfundet samlede økonomi.

Dr. Regula Dettling-Ott, Vice president, Lufthansa Group, fortalte om de mellemøstlige selskaber, og hvordan de med massiv statsstøtte i ryggen og dårlige arbejdsvilkår er i gang med at ændre branchen. Det gør stærkt udover de selskaber, der insisterer på rimelig vilkår og fair konkurrence.

Håber på en konference igen næste år

I det hele taget var det fine fremmøde og de gode talere med til at skabe et nyt og stærkere ståsted for kampen mod social dumping og unfair konkurrence. Vi håber, at LO’s luftfartkonference kan blive en årlig begivenhed. Så vi ses igen næste næste år