God nyhed for de ansatte hos Primera

Hver en arbejdstime tæller, når der skal udregnes løn. Uanset hvilken måde selskabet konstruerer ansættelsen. Dette står nu fast efter et forlig mellem FPU og selskabet Primera.

I 2014 valgte det islandske selskab Primera at flytte hovedsædet til Riga, Letland. Selskabets ejer argumenterede for, at selskabet behøvede mere fleksibilitet, og at det i denne forbindelse var det nødvendigt at kunne omgå de skandinaviske landes kultur for organisering og overenskomster. Siden da har Primera undergået en udvikling, der desværre har øget presset på de ansatte.

Det er dog lykkedes for FPU at etablere og bibeholde en overenskomst for de danske ansatte i Primera. Men den seneste sag viser, at det kræver opmærksomhed og hårdt slid.

Primera har i en periode ikke honoreret piloter, der har arbejdet for dem gennem rekrutteringsbureauer, for den tid de har udført arbejdet for dem. Piloterne er blevet indplaceret som nyansatte og har fået 20 % lavere løn, end den normale startløn, når de gik fra ansættelse i rekrutteringsbureauet, og istedet bliver ansat på en dansk kontrakt direkte i selskabet. På trods af, at de har fløjet for selskabet i mange år eller måneder!

En række Primera-piloter gik sammen med deres tillidsrepræsentant, Jens Holmström, og FPU for at få stoppet denne forskelsbehandling.

Indsatsen resulterede i et forlig i slutningen af sidste uge. Her anerkendte Primera, at den tid piloterne har arbejdet (uanset placeringen) tæller med i den samlede beregning af lønnen, og de vil altså få den fulde løn, når de har været i selskabet i 12 måneder, og er på dansk kontrakt og overenskomst.

Det er en god nyhed, og ikke mindst en vigtig hegnspæl for de ansatte.