You are currently viewing Fælles nordisk luftfartsstrategi

Fælles nordisk luftfartsstrategi

De nordiske socialdemokratier og LO-afdelinger er gået sammen om en fælles luftfartsstrategi.

Formålet er at sikre en luftfartsbranche, hvor væksten ikke sker på bekostning af de ansattes vilkår og passagerernes sikkerhed.

En arbejdsgruppe har brugt det sidste halve år på at analysere branchens beskaffenhed og komme med Iøsninger på den stadig mere brutale konkurrencesituation.

Gruppen bestod af repræsentanter fra de forskellige LO-afdelinger samt repræsentanter fra både Europa-Parlamentet og Folketinget.

FPU har været repræsenteret med næstformand Anders Mark Jensen, som har hjulpet arbejdsgruppen formand Magnus Heunicke med input om de danske arbejdstagere i branchen.

Rapport fra SAMAK

Læs rapporten her

Rapporten stiller skarpt på de atypiske ansættelsesformer, som har øget usikkerheden for ansatte, samt bidraget til en øget social dumping via regelshopping, primært foretaget af en række lavprisselskaber.

Rapporten forslår bl.a. at udvikle lovgivning, der dæmmer op for regelshopping, når selskaber etablerer sig med flere AOC. Desuden forslås det at afvikle ordninger som pay-to-fly gennem europæisk regulering.

Rapporten foreslår desuden, at det såkaldte hjemmebasereglerne skal opdateres, så der er klarhed om, hvordan de ansatte er omfattet af arbejdsmarkedslovgivning, sociale sikringsordninger og skatteregler.

Ansatte i luftfarten har et stort ansvar i forhold til sikkerhed og service. Det hænger dårligt sammen med en udvikling, hvor hver enkelt ansat kun har ansvar for sig selv, og står alene over for en udefineret arbejdsgiver på grund af indirekte ansættelser via diverse underleverandører og andre kreative krumspring.

Endvidere er det vigtigt at sikre, at forberedelse samt check-in universelt betragtes som arbejdsaktiviteter og lønnes.

Studier har nemlig påvist, at det kun er 1/3 af lavprisselskabernes ansatte, der bliver betalt for dette.

Det handler om at komme den unfair priskonkurrence til livs. Pt. presses priserne i bund ved hjælp af ulovlige subsidier og regelshopping, som er normen i Golfstaterne.

Derfor foreslår gruppen, at man må sikre at tredjelandsselskaber, lever op til ILO’s kernekonventioner.

Hvis de ikke kan det, må man via europæisk lovgivning begrænse deres adgang til det europæiske marked, for at sikre en bæredygtig konkurrence samt forhindre et ræs mod bunden.

Skriv et svar